fredag 30 januari 2009

Black Milk: Elec Tapen



Efter att ha läsa ett inlägg på Steady Mobbin´ blev jag påmind om Black Milk´s senaste steg i utvecklingen dvs hans senaste fullängdare "Tronic". Klart en av de bättre skivorna från förra året. Black Milk ligger inte på latsidan heller utan verkar bara forsätta mata ut tune efter tune. Efter att äntligen fått mer erkännande med förförra årets Caldriot mixtape tillsammans med Bishop Lamont så har det bara gått framåt. Inför nya Tronic släpptes mixtapen Elec som samlade hans guldkorn up to date i ett och samma hölje. Det är kul när flera av dagens gratis tapes kan ge lika mycket aha känsla som de album de egentligen promotar. Glöm inte heller Elzhi's nya "The Preface" som är Black Milk prod all the way. Ett givet köp.

LINK: Black Milk - Elec Mixtape

TRACKLIST:
1. Fat Ray & Black Milk - Take Control
2. Black Milk - Give the Drummer Sum
3. Caltroit - Go Hard (feat. Ras Kass & Royce Da 5′9″)
4. Elzhi - Motown 25 (feat. Royce Da 5′9″)
5. Elzhi - D.E.M.O.N.S.
6. Caltroit - Goatit (feat. Elzhi & Bishop Lamont)
7. Black Milk - Dub Rock
8. Fat Ray & Black Milk - Nothing to Hide
9. Jake One - I’m Comin (feat. Black Milk & Nottz)
10. Dabrye - Special (Black Milk Remix, feat. Guilty Simpson)
11. T3 - Yawl (feat. Elzhi)
12. Caltroit - Mouth Music (feat. Busta Rhymes)
13. Slum Village- Call Me (feat. Dwele)
14. Pharoahe Monch - Bar Tap
15. Young RJ - Welcome to the District (feat. Black Milk)
16. Black Milk - The Matrix (feat. DJ Premier, Pharoahe Monch, & Sean Price)
17. Slum Village - Bootleggin
18. Genius / GZA - 7 Pounds
19. Caltroit - Bang that Shit Out (feat. Bishop Lamont & DJ Rhetttmatic)
20. Guilty Simpson - My Moment
21. Marv Won - Talk About
22. Caltroit - Everything (feat. Kardinal Offishall)
23. Fat Ray & Black Milk - Get Focus (feat. Phat Kat)
24. Fat Ray & Black Milk - When it Goes Down
25. Caltroit - Inconvenient Truth

Check this one Jonas! Hip to the Hop!

Los Angeles Blunt Invitational: 2008




"Samiyam: Blunt number 2, the Garcia Vega. What’s the verdict?"

söndag 25 januari 2009

Soundtape Extravaganza Del 2

Dags för del 2 av Soundtape Extravaganza. Denna gång har jag grävt fram ett äldre tape med gamla Gloucester soundet Jah Trinity. Deras soundtapes är smått obskyra då så få finns i omlopp men de som jag hittils kommit över är helt klara favoriter.

Jah Trinity kom till 1985 då barndoms kamraterna Milton, Terry Gad och Raf bestämde sig för att bygga om sitt dåvarande sound, Lord Demonstrator, och helhjärtat gå över till att spela musik som highlightade Rastafaris ideologier och levnad. Med hårt arbete och förtjänsten att kunna skapa sin egna unika vibe i dansen blev Jah Trinity snabbt ett av Englands mer ryktbara warrior sounds. Fram till att soundet såldes 1999, till vad som skulle bli Italiens mest välkända roots sound King David Warriors, hann Jah Trinity sprida sitt gospel om Rastafari i flera av Englands många städer. Under 80-talet gjorde dom även en kortare turne runt om i England tillsammans med Jah Shaka och har även spelat med och mot top sounds som Jah Tubbys, Jah Youth, Aba Shanti och Iration Steppas för att nämna några.

Inspelningen som här presenteras härstammar från en session i Bristol under 1995. Mer info än så har jag inte. Selection mässigt så får vi bekanta oss med alster från Danny Red, Twinkle Brothers, Sanchez och Dub Judah m.fl. Från att ha hört fler Jah Trinity tapes från samma period så skulle jag chansa på att detta är inspelat rätt tidigt under kvällen, en så kallad warm-up, men tro inte att det är sämre för det. Tvärtom. Pure vibes from start to finish.

LINK: Jah Trinity Sound System in Bristol 1995

"Sounds called Jah Trinity in yuh area!" - Jah Trinity i Bristol 1995

onsdag 21 januari 2009

New Romantic Posse: Radio


Efter att vibes46.com la ner sin verksamhet så har det bildats ett tomrum vad gäller alternativ svensk (internet som vanlig) radio med program som har full fokus på reggae. Jag är lite osäker ifall Ashman fortfarande kör sitt Reggae Attack på MRS 90.5 FM men i övrigt så är det torrt, som en herbalist skulle uttryckt det. Tills nu det vill säga. Step in New Romantic Posse!

Sedan den 7:e december 2008 och varannan söndag framåt har New Romantic Posse levererat det bästa av det bästa inom rub-a-dub reggae mellan 15.00-16.00 på THS Radio 95,3. Då New Romantic dvs Kalmarsönerna Joakim (Bubbly Ranking) och Jens (Canon Me), som numera lever i Stockholms exil, har en stor förkärlek för reggaens 80-tals period så har just den fått ta nästintill allt utrymme hittils. Tills nu det vill säga. I söndagens program gästade Stockholms soundet Tesfa som resulterade i diskutioner runt skivköpande, Jah Shaka och soundbusiness i allmänhet. Selection stod Tesfa för programmet ut och förutom nya tunes från Dub Judah och Tena Stelin fick vi även bekanta oss med osläppt material från Ras Theo och Tesfa's tilltänkta framtidsrelease med Jah Zebi. För er som inte lyssnade live & direct på etern eller nätet så spelades programmet in och finns att ladda ner på länken här nedan. Go get it!

LINK: New Romantic Radio med gästande Tesfa Sound System 080118

Playlist:
1. Cornell Campbell - Rock My Soul (Gussie P LP)
2. Vivian Jones - Live Hate (Imperial House 10")
3. Dub Judah - From The Foundation + dub (Sufferas Choice 7")
4. Tena Stelin - Chant A Psalm + dub (Dub Corner LP)
5. Ras Theo - Africa + dub (Reuben Addis-produktion)
6. Winston »Sugarcane« Fergus - Nah Run (King Earthquake 10")
7. Jah Zebi - Yeshemabeth + dub (Viktorious- och Tesfaproduktion)
8. Emotions of Rebellion + dub (Tesfaproduktion)
9. Father Melody (Tesfaproduktion)

Kommande programmet den 1:a februari kommer tillägnas dub och åter dub. Detta i minne till King Tubby som den 6:e februari för 20 år sedan blev mördad. I framtida program finns också idéer att köra live sessions med inbjudna deejays och sångare. För att dom citera dom själva: "idéerna är många men tiden knapp". So be ready to log on and catch the vibes. Kolla även in deras New Romantic blogg där spellistor och relaterad info finns att hämta. Go get romantic!

söndag 18 januari 2009

Secondhand Sureshots: Dokumentär


För några månader sedan snurrade jag runt på youtube och fick se en trailer om en dokumentär som var i görningen, Secondhand Sureshots, som verkade vara något helt i min smak. Och även din förhoppningvis.

"This documentary film by the dublab.com creative collective is an experiment in sound recycling. Secondhand Sureshots features four amazing, LA-based beat makers: Daedelus, J-Rocc, Nobody and Ras G in a secret mission to create new musical magic from the dusty remains of thrift store vinyl. dublab.com"

Jag såg idag att den äntligen haft sin premiär screening i LA den 7:e december 2008. Så nu hoppas jag bara dokumentärens skapare har planer på att pressa upp DVD's eller på något annat sätt göra den tillgänglig för oss på andra sidan havet som också vill ta del av den i dess helhet. Check it:



J-Rocc clip:


J-Rocc clip:


Ras G clip:


Nobody clip:


Daedelus clip:

torsdag 15 januari 2009

Mulatu Astatke: Ethio Jazz


Den här går speciellt ut till Dan som just nu glassar i Barcelona medans vi andra intalar oss att vintern faktiskt är värd varje soldag som sedan ska följa. Right. Det var Dan som föreslog och styrde upp besöket på Biograf Victoria och som propsade på att Jim Jarmusch's senaste film, "Broken Flowers", var det rätta valet. Väl i biofåtöljen blev jag helt uppslukad av karaktärerna, dialogen, bilderna och framförallt musiken. Det finns en scen då Bill Murrays The Don befinner sig på resande fot i sin hyrbil och slöt bläddrar igenom den vägroute han tilldelats av sin envise granne Winston, för att där hitta en CD som slappt och oengagerat föses in i bilsftereon. Vad som sedan följer är något av den vackraste musik jag någonsin hört under hela min livtid. Det är jazz och funk och afrikanskt. Stöpt i en ljudbild jag som närmast får mig att tänka tidig 70-tals roots från Jamaica rökridåer. Den absolut hypnotiska groove som slagit emot mig var verkat av Mulatu Astatke, arrangör, bandledare och musiker, som efter många års studier i England och USA återvänt till sitt hemland Etiopien för att skapa något som vi idag refererar till som ethio-jazz.

I och med att Mulatus musik figurerade i filmen "Broken Flowers" fick han, och förhoppningsvis hela ethio-jazz genren, uppleva något av en revive då en helt ny generation och framförallt publik fick ta del av de mästerliga musikstycken han producerat för mer än 30 år sedan. Det släpptes reissues av gamla ethio-jazz vinyler och CD-serien Ethiopiques volym 4, som sades vara den enda Mulatu Astatke samlingen på CD, verkade vara slutsåld överallt.

I våras 2008 spelade Mulatu ett exklusivt one off live set på Cargo i London backad av engelska jazz/ psychedelica/ avant-garde bandet The Heliocentrics (som förövrigt ligger på den eminenta Stones Throw labeln). Nu i efterhand då jag fått ta del av konserten i form av en inspelning gjord av RBMA Radio så kan jag med säkerhet säga att den publik som närvarande fick sig en ordentlig treat. Vibes on top of vibes som en god vän skulle sagt.

LINK: Mulatu Astatke & The Heliocentrics - @ Cargo London 080417

Tracklist:
01. Yekermo Sew
02. Gubulye
03. Yegelle Tezeta
04. Mulatu
05. Kulumanqualeshi
06. Kasalefkut Hulu
07. Ethio Blues
08. Yekatit
09. Munaye
10. Netsanet

tisdag 13 januari 2009

Ras G: Beat Soup Mix


Tills nyligen har jag mer eller mindre bara lyssnat på en enda mix till och från jobbet varje dag. Det har varit det perfekta soundtracket till de mörka och kalla mornar som Stockholm har att erbjuda under den ljusfattiga tid vi kallar vinter. I praktiken handlar det om less talk more beats. Sega och släppiga beats med en intensitet och skruvad nerv som gjort varje morgon mer dräglig än vad den egentligen varit. Allt sammanlinkat och förfinat av beatmakern Ras G, live and direct från soliga Los Angeles. I följetång av en SP303 sampler får vi bekanta oss med det ena spektakulära beatet efter det andra. Ledorden stavas atmosfär, häng och yttre rymden funk.

Mixen gjordes ursprungligen för amerikanska True Radio 86.5 där den figurerade på deras Beat Scientist Sessions, nummer 8 för att vara exakt. Om Ras G vet jag egentligen inte så mycket förutom att han ingår i samma crew som Flying Lotus och Samiyam m.fl dvs Brainfeeder samt att han nyligen släppt sin första officiella fullängdare, "Ghetto Sci-Fi", under namnet Ras G & The Afrikan Space Program som jag nog ska försöka lägga mina händer på inom kort. Må hända att detta kanske inte är för alla men trots allt så bör ni ändå ladda ner mixen så ni åtminstone kan fröjdas åt Caural's låt "Yo!!!!" som består av 2 minuter skickligt ihopklippta yo's från alla våra favorit MC's. Go get it!

LINK: Ras G & The Afrikan Space Program - Beat Soup Mix

Tracklist:
01.Ras_G& The A.S.P -Astro Hood-Brainfeeder Digital
02.Blank Blue- Flying Lotus Remix-Ubiquity
03.Ras_G & The A.S.P(fea Dakim)-ShineLight-Brainfeeder Digital
04.Caural-Yo!!!!!!-CdR
05.Muhsinah-Mine-Rock Slinger
06.Ras_G& The A.S.P.- Morning Blunt-CdR
07.Flying Lotus-Sleepy Dinosaur
08.Ras_G& The A.S.P.-Time Will Heal-CDR
09.Samiyam-Rap Beats Track 16-Brainfeeder Digital
10.Monopoly-The Beatles Bitch-CdR
11.Portishead-Machine Gun-CDR
12-Ras_G& The A.S.P.- Penny..s Confession-BrainFeeder Digital
13.Dakim-Somwhere Else-CdR
14.Flying Lotus -My Chippy-Warp
15.Knowledge-Scotch Tape-CDR
16.Dill Clinton(Ta..Raach and J-Dilla)-CDR
17.Thomas Fehlman(Fea Dabrye)-Instellar ways-Plug Research
18.Ras_G& The A.S.P.- Yesterday -Poo-Bah Records
19.Ahk-Skin Tight-CDR
20 Ras_G& The A.S.P.-Free-CDR

måndag 5 januari 2009

In The Hills: Hugh Mundell


Under mina tidiga år av reggae upptäckter var LP:n "Africa Must Be Free By 1983" med Hugh Mundell en av de stora ögonblicken. Delvis för producenten Augustus Pablos kännetecknande far-eastern rytmer men desto mer för Hugh Mundells späda men flytande sång som grepp tag om en.

Hugh Mundell är och har alltid varit av de få sångare vars musik jag ständigt kan återkomma till och nästan lyssna sönder innan jag lägger tillbaks vinylen i konvulutet för att sedan göra om proceduren igen vid ett senare tillfälle. Innan sin tidiga död vid 21 års ålder hann Mundell spela in fyra riktigt bra fulländare (alla klassiker i mina ögon) och en mängd singlar åt mestadels Henry "Junjo" Lawes och Augustus Pablo, vilket även var hans mentor.

Nyligen släpptes en deluxe box (The Definitive Augustus Pablo Box Set) med det mesta av det bästa från Augustus Pablos många produktiva år som musiker och producent. Då det kommit många skivor genom åren med samlade verk av Pablo så var denna samlingen egentligen inte speciellt intresssant för min del förutom en liten detalj. En medföljande video där Pablo och Mundell framför två låtar någonstans på Jamaicas högland. Jag spelade upp videon för en vän alldeles nyligen som i förbifarten kommenterade att det var för mycket flum för hans del. Well, good friend, thats the whole beauty of it!



Kan även nämnas att Augustus Pablo också var verksam soundsystem ägare under den senare delen av 70-talet med sitt Rockers International Hifi där Mundell sägs ha haft rollen som deejay under namnet Jah Levi. Jag kan bara fantisera löst om hur deras sessions måste ha låtit. Jag vet att jag inte är den enda som letat grundligt efter ett soundtape med Rockers International men än så länge inte grävt guld. Men, ifall det mot all förmodan faktiskt finns någon där ute som sitter på ett sånt tape så ber er jag att hail the I.

"I'm a member of the human race. Don't Jugde me by the color of my face" - Hugh Mundell (från "Let's Unite")