tisdag 21 april 2009

Search for the Wrong-Eyed Jesus: Dokumentär


Då jag inte ägt en tv på år och dar så är det många tv relaterade ämnen som går mig förbi. Mestadels sånt som egentligen inte intresserar mig men i och med att jag sent omsider nu upptäckt att svt.se/play är riktigt bra i jämförelse med vad som annars erbjuds av andra kanaler på nätet så har jag sakta men säkert betat av det som faktiskt är av intresse. Nu sist snurrade jag runt i dokumentär flicken och fastnade för titeln "Searching for the Wrong-Eyed Jesus". Jag ögnar igenom innehålls texten alledeles för fort för att egentligen förstå vad den handlade om, men men tänker jag, vi får ser hur den utvecklar sig.

Därefter ser jag ett av de bästa tidsdokumenten i mitt liv. Till-sammans med singer/songwritern Jim White tar vi oss igenom den amerikanska vita södern i ett drömlikt tillstånd av lika mycket Guds tro och stolthet som misärr och maktlöshet. Medverkar gör även Harry Crews, Handsome Family, David Eugene Edwards från 16 Horsepower, Lee Sexton m.fl.

Finns tillfälligt att se i sin helhet på svt.se/play under dokumentärer. So you know.

onsdag 15 april 2009

Big Daddy Kane: Dokumentär


Big Daddy Kane skulle egentligen ha spelat på Kägelbanan i Stockholm idag men som många andra konserter på sistone så har även denna ställts in. Tyvärr har man slutat bli förvånad. Men men, everything´s everything och faktum kvarstår: Old school rool!

tisdag 14 april 2009

Cody Chestnutt: Nytt frö


När man nästan slutat hoppats på nytt material från Cody Chestnutt så dyker detta upp och drar undan mattan för fötterna. Swoosh!

LINK: Cody Chestnutt - What Kinda Cool Will You Think Of Next

Mer smak? Hans debut album "Headphone Masterpiece" från 2002 är fortfarande ett givet köp. Se även nedanstående video till "King of The Game" som egentligen är ett klipp från Dave Chapelle's Block Party film. So you know. Support the artist!

måndag 13 april 2009

Ras G: Brotha From Anotha


Nytt album från en av Los Angeles finest, Ras G, när det kommer till skruvade instrumentala boom bap beats. Ras G har finslippat sin stil ytterligare och blir faktiskt bara bättre och bättre för var släpp. "Brotha From Anotha Planet" släpptes i veckan som var på Flying Lotus Brainfeeder label genom Itunes och tar vid där "Ghetto Sci-Fi" slutade. Det är egensinnigt, delvis väldigt psykadeliskt och oväntat funkigt. "Shinelight" släpptes som en teaser någon vecka innan albumet i sin helhet och finns att hitta genom linken nedan. Jag hoppas även på ett vinylsläpp av albumet men tills dess så får det duga med vad som finns att införskaffa HÄR.

LINK: Ras G & Dakim - "Shinelight" (från Brotha From Anotha Planet)

Ras G "Brohta From Anotha Planet" - Tracklist:
1. DISHWATER
2. EARTHLY MATTERS
3. PENNYS CONFESSION
4. SHINELIGHT - Co-Produced By DAKIM
5. EUNICE IN WHITE
6. SUN BEHIND THE CLOUDS
7. ASTROHOOD - Co Produced By MATTHEW DAVID
8. NOTHING BUT CHANGE - Co Produced By Sacred and GIBB
9. IN COMING
10 COME DOWN (2 EARTH)
11. DESERT FAIRY
12. RETURN FROM THE GREAT UNKNOWN
13. ALKEBULAN


Ras G (((Brotha From Anotha Planet))) album release at The Low End Theory Los Angeles from Theo Jemison on Vimeo.

söndag 12 april 2009

Bunningtone Judah: Itrol Tower Style


Varje söndagar mellan 7 och 9 (svensk tid) sänds "Roots & Culture Sundays" på Saferadio. Programmet leds av Junior T som varje vecka spelar oss ett bra urval av de senaste UK-roots/dub vinylerna tillsammans med en hel del promos och en och annan olden goldie. På senare tid har det passerat gäster i form av producenter och mcs i och med varje program. Förra veckan var det Bunnington Judah från Chapeltown Leeds som fick ta plats i studion. Bunnington Judah är en sångare och producent som varit med i scenen i en massa år men, som många andra, hållit en rätt low key profil. Han har figurerat som deejay (mc) på Iration Steppas och andra Leeds sound men det är främst för sina producent egenskaper som han gjort sig ett namn inom sound scenen.

Från att Bunnington Judah tar över showen spelas det dubs från hans eget arkiv från start till slut. Det är sparsmakat, monotont, mycket moll och det är märks väl att musiken är skapad med soundsystem play i åtanke. Lyssna bara på den introducerande "Dark Water Symphony" med sitt 2 minuter långa intro som slutar i en marcherande King David style stepper. Rough! Nedan har ni en link till Bunnington Judah's 77 minuter långa set.

LINK: Roots & Culture Sundays w/ guest Bunnington Judah @ Saferadio 090405

På senare tid har Bunnington Judah även gängat sig med Dubateers som släpper hans "Love Jah" på 10:a inom kort. Hold tight for that one.

onsdag 8 april 2009

Sun Ra: Space Music


Hur kan man inte bli fascinerad av Sun Ra? Kompositör, bandledare, filosof, författare, livskonstnär och framförallt en man som klart mästrade klaviatur instrumentet i alla dess olika former. Enligt egen utsago härstammade han från änglarasen på Saturnus och kom till jorden för att sprida budskapet om människans frigörelse från köttet genom musik som kunde gå från helt otroligt vacker och intressant strukturerad jazz till ren kaos musik.

Under sina 79 år på jorden spelade han in över 500 album och turnerade världen över med sitt storband The Arkestra (som även kunde gå under Intergalatic Space Research Arkestra, Astro Inifinity Arkestra, His Solar Myth Arkestra, med mera med mera, beroende på Sun Ra's sinnesstämning för dagen) där framförallt saxofonisten John Gilmore och Charles Davis är värd att nämna. Det skulle vara lätt att avfärda Sun Ra som en rolig filur i jazzens historia ifall det inte var för hans arbetsdisciplin, målmedvetenhet och hans enorma talang.

Det finns mycket att säga om Sun Ra och man får tycka vad man vill men man kan inte anklaga honom för att inte vara produktiv eller nyskapande. Trodde ni George Clinton, David Bowie eller varför inte vår egen Thomas Dileva var först ut med rymdkostymer och saturnusblommor? Tänk om. Då de sistnämnda främst använt sin rymdfascination för att kunna flumma ur på mer eller mindre seriösa sätt så höll Sun Ra alltid en seriös och allvarlig dialog hur bisarr eller konstig situationen kunde te sig. Behold! Sun Ra!


LINK: Sun Ra & The Arkestra - Space Music (DJ Blue Mixtape)

Tracklist:
01. I Am The Alter Destiny
02. Egypt Strut
03. Island In The Sun
04. Otherness Blue
05. Eve
06. Rocket Number Nine Take Off For Planet Venus
07. I Could Have Danced All Night
08. Watusa
09. Day By Day
10. Space Mates
11. Brazilian Sun
12. A Call For All Demons
13. We Travel The Spaceways
14. Kingdom Of Not
15. Abstract Eye

















"I am a musician, but I'm another type of musician." - Sun Ra

söndag 5 april 2009

Rhythmbuilder: On Myspace


It's all about the creative process: RnB highspace. Check it!

lördag 4 april 2009

Dubkasm: Sufferahs Choice Showcase


Liksom inom alla musikgenres så diskuteras det helt onödigt om vad som är bäst från den ena dagen till den andra. Dvs den klassiska nya mot det gamla diskussionen. Inom reggae brukar det också handla om digitalt versus live instrument. Det ena är bättre än det andra pga bla bla bla. Det ena är det som satt grunden och det andra framtiden, m.m. Personligen tycker jag om båda stilar lika mycket då en bra låt är en bra låt. Simple and plain.

Inom UK-roots/dub scenen, som mer eller mindre såg sin renässans i början av 90-talet pga sin hårda digitala framtoning, har ett fåtal producenter gått tillbaka till mer live instrumention i ett försök att fånga den varma känsla och groove som är så svår att återskapa digitalt. Duon Dubkasm (bestående av Digistep & DJ Stryda) från Bristol England har legat på framkanten med just detta och med smart promotion och framförallt väldigt bra låtar har dom nästan blivit synonyma för hur bra analog UK-roots låter idag, trots att ett flertal av deras tidigare släpp även innehållit en hel del digitala element. Anyways, dom har en LP som efter mycket arbete nu ska släppas i april. "Transform I" är titeln på LP'n som kommer släppas på dubbel vinyl på deras egna Sufferahs Choice label.

Sufferahs Choice är även namnet på ett radioprogram på Passion Radio Bristol som ena halvan av Dubkasm, DJ Stryda, håller en gång i veckan sedan många år tillbaka. Jag tror det var i december de körde ett showcase på Sufferahs Choice där det spelades gamla demos, låtar från kommande LP'n samt annat från deras tidigare släpp. Det spelas bl.a en samba version av deras "Moses" och en helt brutal ny dub vid namn "City Walls" som båda till vår lycka kommer finnas med på "Transform I". Ifall ni inte är bekanta med Dubkasm eller helt enkelt missat programmet så har ni en treat framför er. Pure vibes!

LINK: Dubkasm Showcase @ Sufferahs Choice Passion Radio Bristol 2008





"Strictly ital food ini put ina the pot, strictly ital herb ini put ina the chalice, so right yah now ini gonna run this ital dubkasm rhythm ya'll!" - Ras Addis (från Dubkasm's "Strictly Ital")

fredag 3 april 2009

Clouds: Experimental Mix


Finska Clouds är en dubstep duo vars alternativa sida alltid intresserat mig mer än deras direkta bass bangers. Det kryddas mer med analoga inslag och stress hypen, som annars är så vanlig i dubsteps alster, får ge vika för en mer relax vibe. Jag hade tillfället att träffa Dead-O, ena halvan av Clouds, för ca 2 år sedan i Helsingfors. Jag fick en CD med ett fåtal låtar vars större mängd var helt sjukt bra. Släppen som har kommit med tiden har dock varit mer bass fokuserade än låtarna som fanns representerade på CD'n. Men.

I vintras highlightades Clouds på Mary Anne Hobbs radioshow på BBC Radio 1 med en 15 minuters mix signerad Dead-O där just deras mer laid back produktioner fick ta hela utrymmet. Totallt åtta låtar som gjorts speciellt för programmet fann sin väg ut genom etern. Den ena bättre än andra i mitt tycke.

LINK: Clouds @ Mary Anne Hobbs BBC Radio 1 (081022)

Tracklist:
Clouds – 'Intro (Peek-A-Boo)'
Clouds – 'Four Hands'
Clouds – 'You Got To My Head'
Clouds – 'Era Of Blackholes Part 2'
Ponytail – 'Atlantis'
Ponytail – 'Good Old Wasted Time'
Clouds – 'Era Of Blackholes Part 1'
Clouds – 'Protecting Hands Part 2' (Isan Remix)

Sista låten "Protecting Hands Part 2" är något av det vackraste jag hörde under 2008. Tune! Respx til Tommi Dead-O och Samuli Ponytail.