fredag 29 maj 2009

Gonja Sufi: Sumach Valentine


I skrivande stund skulle jag mycket hellre vara på Berns där Wu Tangs finest Ghostface Killah uppträder ikväll. Men. Kroppen strejkar och man blir så illa tvungen att ta hänsyn till den sjukdom som våldgästat mig i en vecka nu. Anyways.

För en tid sedan tipsade jag om en låt, "Kobwebs", med The Gaslamp Killer och den för mig helt nya Gonja Sufi. Då jag hittade väldigt lite, om ens någon, info om Gonja Sufi om växte intresset bara mer då jag det jag hörde var bland det bästa jag hört på länge. Men överallt jag kollade verkade folk veta lika lite som mig.

Nu har det dock kommit mig till känna han även gått under namnet Sumach i vilket han släppt fyra skivor där han rappar, sjunger eller helt enkelt håller tyst för att låta sina produktioner föra talan. Och hur det låter! Det är liksom en enda smältdeg av all musik du kan tänka dig. I ena stunden sjunger han mörkt och mystiskt över en samplad discodänga till att sedan svänga om och göra en Ghostface dvs ta en gammal låt och bara rappa rakt över allt. Därefter hör vi lofi electro och rent instrumentala och skruvade beats. Det ligger en väldig DIY känsla över det hela, vilket bara bekräftas av att hans skivor endast finns att köpa i CD-R format. Hur det än är så är det inte dåligt. Det är faktiskt riktigt skönt att höra någon som känner sig fri i sin konstform och gör vad hon vill och kan sätta sin prägel på det också.

LINK: Sumach (aka Gonja Sufi) - Snaps

Vad som sedan fascinerar mig mer är att denna man, vars texter och produktioner är mer eller mindre mörka och något paranoida i känslan, är Bikram Yoga lärare och en älskande tre barns föräldrer (för att citera hans presentation på hans yoga centers hemsida). Hatten av. Det skulle jag aldrig trott. Hur som helst så har han gjort enstaka och helt lyssande inhopp på låtar med Flying Lotus, The Gaslamp Killer och Johnson & Jonson under 2008. Under 2009 hoppas jag vi får se hans debutalbum på engelska Warp Records som han tydligen har ett kontrakt med. Tror faktiskt jag vågar säga redan nu att albumet kommer bli en kommande klassiker och en milstolpe i min egen skivsammling om inget annat. Observera att ovanstående låt är från hans 2002 album "Dead Midget on Stilts"! It's a go getter!

"Where did you find me? Baby, don't you undermine me. You can't refine me..." - Gonja Sufi (från "Aduet" med The Gaslamp Killer)

måndag 18 maj 2009

Matthew McAnuff: Be Carefull

Det har gått lång tid nu sedan jag blev riktigt hypad av en bra roots låt. Det mesta låter helt ok på sound men när man sitter hemma framför laptopen så faller det mesta helt platt. Tråkigt men sant. På släpp från Jamaika handlar det i många fall om att dom mixat sönder låten dvs att den är så komprimerad eller radiovänligt mixad att det bara blir tråkigt att ens försöka. Från UK-roots/dub hållet så känns det mesta rätt slätstruket eller överhypat. Jag har inte hunnit höra nya Dubkasm LP'n så tänk bort den. Anyways. Det är sent och jag måste sova. Hör på alstret nedan av Matthew McAnuff. Det är låtar som dessa som inspirerar. Som sagt...tune! Släpptes nyligen på 7:a på Makasound's dotterbolaget Inna De Yard. Höll även ögonen öppna för "Di Herbs" som kommer släppas på franska Own Mission labeln inom kort. Ites.




"I say you got to be carefull in this time, know your role and try learn your life, ina this ya time you can not move like you're blind, nobody move becau you get left behind" - Matthew McAnuff (från "Be Carefull"