söndag 26 juli 2009

Unitone Soundimentional: Ghetto Nuh Nice


Inspelat 1989 i Unitone Soundimential studion i Bedford. Nermixad på kassett (!) 1991 för att ligga i glömska tills nyligen. Reuben Addis på lead med Dennis Blakamix, Idren Natural, Zebby Blax, Fleck samt fler som befann sig i studion vid inspelningen. Reuben Addis gästade igår Tesfa Sound System i Stockholm och spelningen var minst sagt brutal. Ser fram emot det soundtape som jag vet dyker upp inom kort. Men tills dess check this style yah!



...and dubwise!



"Some say ghetto is nice, ghetto nuh nice, saying that is not right..." - Reuben Addis (från "Ghetto Nuh Nice")

onsdag 22 juli 2009

Mr Dibiase: Camel Remix


Från att Flying Lotus släppte sitt "Los Angeles" album 2008 så har det dykt upp 2 st 12:or för att ge nämnda album ännu en skjus på vägen. Med namn som "LA 1/3 EP" och "LA 2/3 EP" så krävs det inte mycket för att förstå att det handlar om en trilogi. Naturligtvis måste det vara något extra med en EP för att den ska bli intressant framför det album det promotar. I det här fallet har det varit nya låtar samt remixes av folk som rör sig i samma musikaliska landskap som FlyLo, dvs Ras G, Nosaj Thing, Mike Slott m.fl. Sista EP:n, "LA 3/3 EP", landar på skivdiskarna om en dryg månad med två nya låtar samt ett gäng remixes. Se konvulut och lyssna på EP:n HÄR.

LINK: Mr Dibiase - Flying Lotus Camel Remix (moovmnt.com exclusive)

Någon som var tänkt att medverka på sista EP'n i trilogin var LA-baserade (mr) Dibiase. Dock hann han inte eller missade den deadline som fanns och uteblev, men istället för att låta sitt arbete sjunka ner i arkiven så passade han den vidare till den holländska beatsiten Moovmnt. Very nice indeed, som även rimmar på något annat som brukar komma upp på tal om Holland. Respx till Moovmnt och Dibiase.

söndag 12 juli 2009

Killa P & Flow Dan: Skeng Bubblers


För något år sedan hörde jag denna låt utan att riktigt höra den, ifall ni förstår vad jag menar. Fick höra den igen i lördags när en kompis spelade upp tillhörande musikvideo på youtube. Och whaaa... outernatioal minst sagt.



"Shot in ya face like dart ina board" - Flow Dan (från "Skeng" med The Bug feat Killa P & Flow Dan)

torsdag 9 juli 2009

Tenor Saw: Raiders HIFI dub


Som med alla artister av kaliber dyker det upp material långt efter deras bortgång. Oavsett om det gör deras namn gott eller inte. Listan kan göras lång över skivor som egentligen aldrig borde ha släppts. När det kommer till reggaesångare så handlar det dock mest om gamla bortglömda alster som får sig ett ny släpp med oftast oförskämt mycket hype oavsett kvalitet. På senare tid så har det dugat tätt med sådana här släpp. Nu senast har en gammal Tenor Saw låt, "Blue Sky", som cirkulerat som dubplate under 80-talet, blivit tillgänglig för allmänheten. Trots att den är inspelad under samma veva då Tenor Saw voicade den klassiska "Golden Hen" finns inte samma magi eller energi i hans framförande. Det är en rätt medioker låt helt enkelt, men, tänk dock ifall du skulle haft denna som plate och spelat den på ditt sound under 80-talets rubadub höjdpunkt. Då skulle du med säkerhet boostat upp dig och hypat den maximalt just pga dess exklusivitet och inte för att den direkta kvalitén. Jag vet att jag skulle i alla fall och det vet och gjorde Raiders HIFI också. Check the vibe! (Special request to Bubbler Ranks)

LINK: Raiders HIFI plays their Tenor Saw "Blue Sky" plate

"Played by the bad champion sound, the man like big Tenor Saw live on the track seen, now how yuh tek that stylin, yes!" - Raiders HIFI

måndag 6 juli 2009

Madlib: The Quasimoto Worldwide Mixtape


Medans Madlibs senaste mix för Giles Peterson's Worldwide show får hiphop heads att lovprisa jazz dom vanligtvis aldrig skulle bry sig om (menat på ett bra sätt) linkar jag er med ett av hans tidigare gästinhopp på BBC Radio 1. Året är 2005 den första maj och Madlib gästar i form av sitt alter ego Quasimoto som nyss släppt uppföljaren, "The Further Adventures of Lord Quas", till det hyllade debut albumet "The Unseen". Under ca 30 minuter får vi bekanta oss med ett gäng Madlib exclusives (vilket många släppts under tidens gång), Sun Ra intron, diverse jazz och soul gems, med mera, med mera. Lite intressant är de två låtar med ännu en av Madlibs påhittade jazzgrupper (dvs han spelar samtliga instrument själv) Young Jazz Rebels då jag tror mig läst någonstans att först nu 4 år senare är en fullängdare på väg att släppas under detta alias. Time will tell.

LINK: Madlib - The Quasimoto Worldwide Mixtape 2005-05-01

Tracklist:
01. Sun Ra — Intro
02. Budda Temple Meets Rock — People
03. Frenza — To Yo Affair
04. Sun Ra — Real Talk
05. Quasimoto — Seasons Change
06. Kwanza — Karma
07. Mark Murphy — Slide
08. Madlib — Beats #23,15,30,88,17
09. Young Jazz Rebels — Kamala
10. unknown — Miss Kitty
11. unknown — Deception
12. Percee P – The Untitled aka Put it on the Line
13. Young Jazz Rebels — Miss K
14. Dilla — Untitled Beat
15. Madlib — Take It Back
16. unknown — ‘Secret Jazz Jems’
17. Herbie Hancock — Live Bootleg in France

torsdag 2 juli 2009

Quantic & His Combo Barbaro: Cali Music


För inte så länge sedan var jag inne i en skivaffär som kan räknas till Stockholms bästa. Jag gick helt enkelt dit med viljan att hitta en skiva som skulle hänföra mig, få mig att känna som jag hörde musik för första gången. Jag blandade igenom mängder för att plocka ut de vax som såg intressanta ut men vid genomlyssning uteblev den extas jag hade hoppas på. Jag köpte inget den dagen.

Egentligen hade jag helt fel inställningn den dagen. Eftersom nästan varje gång jag kommit över en skiva som tagit mig ur mina banor så har det varit när jag inte varit beredd. Det vill säga när jag kanske svängt in lite på måfå i en skivaffär och bara bläddrat lite på vinst och förlust i en back för att hitta ett helt nytt musikaliskt universum fångad på en bit svart vinyl.

För bara några minuter sedan så fick jag höra "The Dreaming Mind" med Quantic & His Combo Barbaro...och lyssna bara! Det är detta jag menade med ovanstående text. Lyssna HÄR

Quantic (William Holland) är en engelsk musiker/producent som kände sitt kall att flytta till Cali i Colombia för att där kunna förverkliga sin dröm att arbeta med Colombias topmusiker från 70-talets guldålder. Under arbetet av hans senaste projekt dokumenterades allt av LA baserade bolaget Mochilla, som tidigare gett oss Brasilintime, Soundclash m.m. Dokumentären, som tagit samma namn som album, "Tradition in Transition" har premiärvisning nu på lördag i Los Angeles. Trailer finns nedan. Tydligen kommer Quantic & His Combo Barbaro turne Europa inom kort och nu hoppas jag någon arrangör tar sig i akt och inte gör samma misstag som när Mulatu Astatke svepte Europa vid fötterna med sin Ethio-funk medans Sverige såg åt annat håll.

Tradition in Transition: A Postcard from Cali (TRAILER) from Quantic on Vimeo.

Lyrical Benjie: Eat Your Bread


Jag kollade nyligen igenom en del CDs där jag bränt ner en massa bilder, musik och annat från tidigare år då jag inte hade den dator jag idag använder. Bland allt bråte hittade jag en låt med Lyrical Benjie som han la ut för en massa år sedan på sin hemsida. Han har i praktik bara samplat en gammal Studio One klassiker som han loppat och voicat. Resultatet är skönt lofi och riktigt bra. Jag kommer ihåg att jag kunde ha denna gående på repeat i timmar när det begav sig. Vid lite forskning ser jag att Benjie uppdaterat sin sida och att det finns en mängd nya låtar att lyssna på. En del bättre än andra. I vilket fall så står denna mindre klassiker i min musik historia som ett gott exempel på musik med ett budskap. Benjie har alltid varit en favorit och inspirationskälla för min del pga hans karisma och utstående talang på de mängd King Shiloh tapes man plöjt igenom genom åren.

LINK: Lyrical Benjie - Eat Your Bread

För att ge klarhet till ovanstående ord för er som inte har någon kännedom om Benjie så är Lyrical Benjie en sångare/deejay från Holland som gjort sig känd inom den Europeiska roots scenen genom sitt samröre med det holländska soundsystemet King Shiloh som turnerat flitigt runtom i Europa. Benjie har släppt en LP ("Rastaman Style") samt del 7:or och 12:or genom åren varav den King Shiloh släppta "Ten Plagues" givit honom mest uppmärksamhet. På senare år har Benjie gjort en del showcases tillsammans med Dubcreator samt även kunnat ses på en del Europeiska roots sounds. Nu i veckan släppts en ny 7 tummare med Benjie med titeln "Sit n Wonda" på Roots Tribe Records vilket tillhör Slimmah Sound, även han från Holland. Top tune vars promos spelats flitigt på den Europeiska soundscenen.

"Människan skall inte leva bara av bröd, utan av varje ord som utgår ur Guds mun." - Matteus Evangeliet 4:4