lördag 31 oktober 2009

Sun Ra: Enlightment


Jag säger som Sun Ra och hans Astro-Galactic Infinity Arkestra: Ljudet av glädje är upplysning:

:
::
:::
::
:


torsdag 29 oktober 2009

Ras Nyto: Next Super Power



För en massa år sedan hade jag en period då jag snöat in helt på sångaren och producenten Martin Campbell och hans Channel One UK sound. I ett senare skede fick jag höra historierna om hans dispyt med sin tidigare producent Jah Rej (mest känd för sin Jah Works label) och anklagelserna om att han egentligen snott Jah Rej's ljudbild rakt av. För er som hört tidiga alster från dessa två UK roots/dub män vet att dom verkligen har en väldigt snarlik ljudbild. Torr och kompakt minst sagt.

Under denna tid fick jag tag på en mindre känd 7:a på Channel One UK labeln med sångaren Ras Nyto. Det var en dubbel 7:a, "Ghana"/"Yu Talent", dvs en låt på var sida utan dub eller version. Trots att låtarna är rätt mediokra och rytmerna inte speciellt utmärkande så har denna 7:a blivit en av de mest spelade av de hundratals 7:or som finns liggande hos mig. Anledning är främst b-sidan, "Yu Talent", som handlar om att inte kasta bort din talang oavsett vad det kan vara. Framförandet och texten har liksom greppat tag om mig och var gång jag hör den ger den mig en boost självförtroende och extra dedikation i det projekt jag för stunden är mest engarerat i. Jag är inget fan av utrycket "feel good" men detta är verkligen en "feel good" låt.

Tiden då jag upptäckte Ras Nyto's sånginsatser var då man fortfarande köpte sina UK-roots/dub vinyler direkt från producenterna eller från någon eldsjäl som köpt in ett mindre urval under någon Englandsresa och konstigt nog skulle det ta väldigt lång tid innan jag skulle få höra talas om ytterligare skivsläpp med den talangfulla Ras Nyto.

Liksom Ras Kuntus och många andra mer militanta rootssångare så har det inte dugat tätt mellan deras skivsläpp direkt. Om något överhuvudtaget. Men nästa gång jag skulle få höra om ett nytt släpp med Ras Nyto var då soundmannen King Earthquake kom att släppa tio tummaren "Tribulation"/"What A Joy" och även där var det inte rytmerna som gjorde låtarna ifall ni förstår vad jag menar. Ras Nyto har ett sådant tonläge, som kan jämföras med Daweh Congo, som alltid låter avslappnat och egentligen enklast kan summeras med ordet känsla. Jag är medveten om att jag ofta nämner känsla när det kommer till musik som rört mig. Men i och med att vi överöses med urvattnad och innehållslös musik dag in och dag ut så är det just musik med känsla som jag går igång på.

Nu hade jag i och för sig tänkt att detta inlägg skulle ta en helt annan vinkel i och med nedanstående låt och dess text, men men, everythings everything. Jag låter er själva komma underfund med vad Ras Nyto syftar på i introt. Anyways, here goes. Roots on top of culture. Vibes on top of vibes. Check it!

LINK: Ras Nyto & Teacha - Next Super Power

Sist men inte minst bör nämnas att Philip Gadd som var med och producerade "Ghana" och "Yu Talent" har släppt en ny 10:a med just "Ghana" + dub samt en ny låt "Working Man" där vi finner Ras Nyto sjungande över den klassiska 70-tals versionen av Money Money rytmen. Ute nu på Gadd 59/Basement labeln.

torsdag 22 oktober 2009

Samiyam: Amoeba Music Jam


Yes yes, jag har inte direkt uppdaterat speciellt mycket på senaste, men men, allt har sin tid i livet. Anyways, back to business. Jag rekommenderar starkt Samiyams nya 10:a "Man vs Machine" på Poobah Records. Top notch material rakt igenom. Och för er som inte vet, eller fortfarande inte är övertygade, ber jag öppna era sinnen, slappna av och lyssna på nedanstående video med nio minuter vibes live-n-direct med Samiyam på Ras G's Beat Soup happenings på Amoeba Music i San Fran Cali. Set up 2 red up...