fredag 20 mars 2009

Samiyam: Hyperdub Showcase


När det kommer till experimentella beats så känns det som den amerikanska västkusten, eller närmare bestämt Los Angeles, regerar idag. Scenen för denna ultra sub genre som förgrenat sig ur hiphop verkar vara på gränsen till explosiv i änglarnas stad. De klubbkvällar som huseras på Low End Theory, som mer eller mindre kan ses som LA's HQ för experimentell musik, är vida omtalade runtom i världen och med namn som Flying Lotus, Kutmah, Gaslamp Killer och Teebs som frekventa gäster bakom skivspelare och de etc gimmicks (som samplers, syntar m.m) som får plats i dj-båset är kvällarnas musikaliska representation bred och vid.

BBC's Mary Anne Hobbs som alltid varit i framkanten och pushat ny elektronisk musik har på senare tid låtit fler och fler LA producerade alster ta plats på hennes annars så anglosaxiska tracklista. För inte alls länge sedan sändes det även två program, med undertiteln "West Coast Rocks", som fokuserade på LA's experimentella beat scen och människorna involverade i den. En av de många som figurerade var Samiyam som ursprungligen var en Michigan bo men som efter ett gig på Low End Theory kände sig så tagen av atmosfären att han en kort tid senare tog sitt pick och pack och flyttade västerut.

Det senaste året har det bubblat en del under ytan om Samiyam, trots att det enda officiella släppet varit "Return" 10:an på engelska Hyperdub labeln. Dvs ifall vi inte räknar med hans hembrända CD-R skiva "Rap Beats Vol.1" som man kunnat införskaffa för en billigare peng genom hans myspace. Med uppbackning från det innovativa Brainfeeder kollektivet och projektet FLYamSAM tillsammans med Flying Lotus så klingar hans namn nyfikenhet i mina öron. Nyfikenhet för vilka musikaliska marker och landskap han har att bereda framför oss.

Hans alster har figurerat på mixar jag tidigare postat här från Ras G och Flying Lotus och för att hård dra det lite så låter han också som en mer fokuserad Ras G eller en något mindre spejsad Flying Lotus. Ni kan dock skapa er en egen uppfattning genom att lyssna på hans något korta och kaotiska bidrag till det Hyperdub showcase som spelades på Mary Anne's "Experimental Show" för ca 6 månader sedan. Nedladdningslink down below.

LINK: Samiyam - BBC Radio 1 Hyperdub Showcase Mix (080903)

Tracklist:
Samiyam – ‘Scuba Gear’
Samiyam – ‘Taco Chaser’
Samiyam – ‘Horse Hair’
Samiyam – ‘Snake Cola (Rap Beats Vol.1)’
Samiyam – ‘Pressure’
Samiyam – ‘Pete's Birthday Extravaganza’
Samiyam - ‘Crystal Lake’
Samiyam – ‘Cloud Level’
Samiyam – ‘Oil Slick’
Samiyam – ‘Already’

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar