fredag 27 februari 2009

Blu: Her Favorite Colour


Right back at yah. Tillbaks till Blu som tidigare nämndes i Johnson & Jonson inlägget. På alla hjärtans dag släppte Blu ett mixtape, lite anonymt genom sin myspace sida, vid namn "Her Favorite Colo(u)r" som självklart är genomsyrat av ämnet kärlek men på ett bitter ljuvt sätt då det textmässigt mestadels handlar om misslyckad eller miss-riktad kärlek. Större delen av tapen består dock av instrumentala partier med samplade repliker jag tycker mig känna igen från diverse filmer (ex. Buffolo 66 med Christina Ricci och Vincent Gallo m.fl) vilket väcker frågan ifall det kanske är Blu själv som ligger bakom produktionen då den få ta så mycket plats (skriv gärna en kommentar ifall ni vet, tack)?

Jag har haft denna liggande ett tag men lyssnade igenom den ordentligt först idag och som ofta när Blu har ett finger med i spelet så är det överaskande bra. Det handlar inte så mycket om gimmicks utan lyrics och bra beats vilket jag verkligen uppskattar i dagens stora uppsjö av folly som kallas hip hop. Ljudmässigt så skulle jag bäst jämföra det med bluesig afterhours jazz och sweet singing lofi soul. Det samplas friskt från såsig jazz och soul men stannar dock inte där då till och med Radiohead fått låna oss några sekunder. Det är stämningsfullt och väldigt low key, som bra herbs ungefär.

LINK: Blu - Her Favorite Colo(u)r Mixtape

Tracklist:
01. Love
02. Amnesia
03. Since
04. Morning
05. Melo
06. Wind(terlude)
07. When(terlude)
08. Silent
09. Pardon
10. Vanity
11. Beggars/BlackGold
12. Celln’Ls
13. Untitled(LovedU)2
14. Peace

För er som missat så är Blu en av de bättre up and coming rappare som dykt upp under de senare åren i California. Efter sitt hyllade debut album "Below The Heavens" från 2007, helt producerat Exile, så har det bara gått framåt. Tillsammans med Ta'Raach släppte han "The Piece Talks" under namnet C.R.A.C Knuckles sommaren 2008 och några månader senare dök hans projekt Johnson & Jonson upp med producenten Mainframe vilket enligt mig var en de bästa i genren från 2008.

"They say Im born with the spiritual, but holla if you hear me though, my life is more than rims and getting grains..." - Blu (från "Untitled(LovedU)2").

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar