måndag 15 december 2008

Wu Tang Mystagogue


Innan internet var ett allmänt inslag i var mans hem och innan promo CD'n var ett allmänt faktum i många musik och livsstilsmagasin så regerade kassettbandet. CD var nytt och revolutionerade i sitt lilla format där så mycket fick plats men eftersom det fortfarande var så statiskt i sig dvs att det inte gick att tillägga eller ta bort något gjordes det till ett andra, tredje eller fjärde alternativ i många fall. Kassetten däremot var kung. Du kunde spela in, ändra, tillägga, radera, göra om hur du ville och alla, exakt alla hade en bandspelare av något slag vare sig det var en stereo, boombox eller freestyle.

På den tiden var promokassetten ett eftertraktat och exklusivt inslag och hade man tur kunde man komma över ett ex när det händelsevis följde med något udda magasin. Jag kommer speciellt ihåg en kassett som följde med Vibe Magazine i början av nittiotalet där jag för första gången fick bekanta mig med nya talanger som D'Angelo och Erykah Badu m.fl.

Eftersom utbudet av importerade musiktidningar var så mycket mindre på den tiden så var det säkerligen mängder med kassetter som passerade över ens huvud. En sådan kassett var Wu Tang Clans "Mystagogue Vol.II" som nyligen kommit till min kännedom. Källan till kassetten var det amerikanska skateboard magasinet Slap och av innehållets låtval och sound så chansar jag på att det härstammar från åren runt -94-95. I vilket fall så är det tidigt Wu Tang material med en RZA som går hårt ut i producent rollen. Trots den korta tiden på ca 15 minuter per sida (yes, glöm inte att det fortfarande är kassett vi har att göra med) så känns det som man bombaderas med en mängd låtar. Det är mycket osläppt och alternativa versioner. Det är kaotiskt, mörkt, funkigt, lofi (andra skulle säkerligen välja ordet skitigt) och, för ovanlighetens skull när det kommer till RZA produktioner, jazzigt på sina ställen. Stundtals mästerligt, stundtals bara grötigt men långt ifrån tråkigt och ointressant.

LINK: Wu Tang Clan - Mystagogue Vol. II


"As high as Wu Tang get. Allow us pop this shit. Just like black shoe fit and you cant wear it. Well don't fuck with it." - ODB (från okändlåt på "Mystagogue Vol. II")

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar