lördag 31 december 2011

Musikåret 2011: Fyra vinklar


Yea, so here goes, musikåret 2011 från fyra olika vinklar med kortare förklaringar från alla inblandade. Nedan är den mail diskussion som följde efter min förfrågan om årets bästa. Check it:


Re-Evolution Boy (livsnjutare, spraykonstnär och rap cat):
Ok, har lyckats tänka ut tre av dom hiphop albumen som gått varmast i år, från i år. Utan rangordning. Peep game!

Curren$y & Alchemist - Covert Coup EP:
Bra kombo med riktigt feta beats och heta rap från mr Jet set Hot spitter med kompisar.

ASAP Rocky - LiveLiveASAP:
Årets nykomling med släpiga weeddoftande spacesounds... allt som behövs liksom

Sir Michael Rocks- Premier Politics:
Ena halvan av Cool Kids levererar en riktigt het platta. Inte riktigt lika avskalat som Cool Kids men helt klart uptodate och massa feta rapps.

Kom på att jag glömt den fetaste:

Shabazz Palaces - Black up:
Resterna av Digable planets levererar den mest innovativa och spaceiga hip hop skivan på länge. Cosmic sounds. Mest experimentella sedan The Unseen typ. Crazy!



King Kalle (mpc-bankare, vinylfantast och skivbolagsstruggler):

1. På en första plats hamnar i min mening årets låt som förmodligen ingen annan håller med om. Trillar igång i sådär 85 bpm med en kick å ljudbild från rymden. Trissar upp sig själv i ca 105 bpm får alla att dansa å glider tillbaka till ingenting. Så sjukt fet, vartenda ljud å varje vändning sitter precis där den ska:
http://www.discogs.com/Unknown-Artist-Untitled/master/349642

2. Har egentligen väldigt lite att göra med 2011 förutom att den släpptes i år. 3 disco re-edits som förmodligen är gjorda på 90-talet av material från sent 70 tidigt 80-tal. Men vilka killers, alla tre är dansgolvsmaterial av högsta rang å dessutom obskyra jag vet bara om en enda:
http://www.discogs.com/Mike-Mark-Obliviation-Vol-1/release/3098291

3. På bronplats blir det snöig percussion-dub-pop för hela slanten. A sidan är tyvärr en fullskalig katastrof men B sidan är fan episk. 12+ minuter av effektdränkt percussion jam med en entonig sub bas/kick i botten. Lite pop körer mot slutet å några ackord e allt som behövs:
http://www.discogs.com/Bubble-Club-The-Goddess/release/2744109

4. Man skulle kanske kunna säga att det är House men man skulle lika lätt kunna säga att det är world music av nåt slag. Skum jävla platta som för mig mest handlar om A1. Funkar bra på 45 som en udda danslåt men för hemmalyssning rekommenderas 33 +8 för en headtrip helt i min smak. Spejsig!:
http://www.discogs.com/Burnt-Friedman-Zenaku/release/2940491

5. Det blir lite oavgjort mellan Omar S feat. Colonel Abrams "Who Wrote The Rules Of Love" och Teengirl Fantasys "Cheaters" men i slutändan är det pianot som tar hem vinsten. Teengirl Fantasy är, som namnet antyder, skitdåliga men John Talabot har gjort en remix som helt enkelt är årets femte bästa låt. Garage House med bra vokaler och en fet pianohook som får en att tro att det ska bli 1988 om 19 dagar:
http://www.discogs.com/Teengirl-Fantasy-Cheaters/release/2814651

Det finns mycket bra från i år tycker jag, tyvärr desto mer skit. Intressant lista från Re-Evoltion Boy måste jag tillägga. Vart kan man kolla in din lista?


RnB (ljudskapare, oliktänkare och nugörvidethär-sägare):
jag är en riktig sucker på album och har egentligen alltid varit det så därav blir det album som hamnar högst hos mig. kan dock inte säga vilken som är bäst, bara att samtliga är sjukt bra på sitt eget sätt och att alla har en helt egen ljudbild. det kommer längre text men här är en snabbare run down:

The Weeknd - House of Balloons:
för att jag inte kan sluta lyssna på "what you need". depressions rnb i sitt esse (!).

ASAP Rocky - LoveLiveASAP:
"jag är 23 o skiter i allt förutom mig o mina boys"-raps på kodein beats. long live the youth!

Little Dragon - Ritual Union:
rytmer o melodier tappat i svenskt syntpopelectro(halv)mörker.

Peaking Lights - 936:
hypnostisk indiepopdub. för bra för att ens försöka att beskriva. lyssna!

Shabazz Palaces - Black Up:
som indie hiphop kommer låta år 2030. bara texterna i sig värt en plats på min top 5. årets citat: "clear some space out, so we can space out".

bubblare:
Stockholmssyndromet - Underhundar LP:
för att dom fått mig att lyssna på svensk hiphop igen efter 15 år.

Stic - The Workout:
ngt så sjukt tråkigt som en koncept skiva om träning o renlevnad som dock är riktigt bra och sett till att jag verkligen kommit iväg till gymet. pepp talk all the way:

Schoolboy Q - Setbacks:
årets mest slept on album och klart det rapalbum jagh lyssnat på mest efter ASAP Rockys debut. Hur han låter? Som han själv säger: "Biggie and Nas, put that ass ina blender, sprinkle some 50 (cent) and came out this nigga".

Overdoz - Live For, Die For:
2011 års sommar soundtrack. Lättsmält Cali hiphop som bäst. 2012 kommer jag absolut även hålla ett öga på THC! och Iman Omari som producerat allt.


Åsa Surebabyes (stilikon, basfantast och partymonster):
Kan tyvärr inte hitta så många länkar till mina favvos.. Måste köpas men skickar några!

Hanna Sandvik är en fransman som sitter i en källare å gör feta beats..
hanna sandvik - castor oil (2011 edit) by hanna sandvik

Ben Klock oxå en grym snubbe:
Ben Klock - "Viscoplastic"

Roman Lindau är en av mina absoluta favoriter här e tre bästa från 2011!
1. Sub Suggestion
2. BornÂ@
3. Lyrica

Som sagt kan aldrig bli för mycket bas!... ENJOY!



There you go! Egentligen kom det så sjukt mycket bra i år att det inte ens går att lista för att det bara skulle bli en lång lista som aldrig skulle ta slut men förutom ovanstående så bör Labyrint, Thundercat, SBTRKT (som stod för årets bästa låt!!), Kendrick Lamar, Fatima, Stress med alla gäster, Aleks, Clams Casino, Smoke DZA, Main Attraktionz, Gonjasufi, Currensy/Big Sean/Wiz Khalifa kombon, MRR-ADM, Mr Muthafuckin eXuire, m.fl, m.fl nämnas.

En shout out gör sig även rätt till "Vad blir det för rap?" gänget. Fortsätt med det ni gör. Det behövs fler alternativa röster i Sverige, trots Mats Soul Corner alltid lika bra insatser. Mot högre höjder. Take off. 5000!

2 kommentarer:

  1. Re-Evolutionboy... hairiest man alive1 januari 2012 kl. 02:50

    Du menar väl King Kalle... Lion Of farsta

    SvaraRadera